Vi beskriver helst vores positive oplevelser af hverdagen for at fremstå vellykkede. Vi vil helst se empatiske ud. Din personlighed – hvilke tabuer har du?
Jeg bliver ofte overrasket over, hvor mange tabuer, vi mennesker propper ind under gulvtæppet langt væk fra vores relationer. Emner vi ikke snakker om. Emner vi føler frygt, skyld og skam over.
Det er emner alle ved er tilstede, men vi lader som om, at de ikke er der.
Emner, der over tid bliver til hemmeligheder, der er svære at røre ved.
Hemmeligheder, der aldrig får en chance for at blive til til nye drømme, refleksion, bedre valg og motiverende handlinger.
Vi grubler og grubler over det, uden at tage fat på det og finde gode inspirerende løsninger.
Sådan går dagene i ugevis, månedsvis og måske årevis uden, at vi handler på det.
Pyha det er hårdt at se på og være i – den snigende håbløshed indfinder sig.
Hvad kan vi tillade os at blande os i, og hvornår vi svigter nogen ved passivt at tie om emnet?
Virkeligheden er, at det er meget ensomt at gå selv med sin smerte og dække over den uden at have andre til hjælp. Som kviksand, du bruger alle dine kræfter på at komme op af uden held.
Du styrer den sikre vej mod stress, depression og angst.
Du kan ikke længere regne med dig selv.
Dit mod til at tage hånd om livet daler.
Du bliver passiv og slipper det helt.
Eller du bliver reflekterende og gøre dig mange gode overvejelser om små forandringer, der kan gøre en forskel for fremtiden -men får ikke handlet.
Eller du handler og tager action for at stå sammen om at gøre noget ved hverdagens udfordringer, men måske uden at vide hvad der er bedst at gøre.
Hvis din kultur er både reflekterende og aktivt handlende, er der gode forudsætninger for at udvikle sunde relationer.
Hvordan er kulturen, der hvor du færdes?
Hvilke emner lader du/ I ligge pænt under gulvtæppet?
Hvem toner frem med autoritet og får vist, at det her taler vi ikke om?
Det kan være relationer, der har det svært med hinanden på forskelligvis, og der opstår en masse symptomer på usunde relationer:
Stress, offer roller, magtmisbrug, angreb, afledende afhængigheder, perfektionisme, kontrol freaks, opfarenhed, trøstespisning. You name it.
Det interessante er ikke hvilke af disse symptomer, der findes i kulturen.
Det interessante er, at der IKKE skabes mulighed for at reflektere over det og handle på det.
Sunde relationer opbygges ved, at intet er for stort eller for småt til at tage op, se på fra samtlige perspektiver, og justere med uforudsigelige og nye tiltag i hverdagen.
Der er en tendens i vores samfund.
Vi voksne tror, at vi er de klogeste. Især hvis vi er de ældste og nyder at brilliere med vores fantastiske klogskab.
Vi mener at børn, unge og medarbejdere skal have feedback på fortiden. Uden at lægge mærke til at det udløser en massiv følelse af frygt, skyld og skam – at føle sig forkert og utilstrækkelig.
Vi skal lære at se fremad og skabe tingene sammen på tværs af alder, kompetencer og personligheder. Justere vores bidrag og måde at deltage i det på. Vi skal væk fra fejlfindingskulturen og over til samskabelseskulturen.
Vi føler os særligt eksklusive sammen, når vi både deler drømme, aktiviteter og refleksioner med hinanden. Vi skaber sammenhold om at reflektere over virkeligheden og skabe eminente bidrag til spændende forbedringer.
Hjælp hinanden med at skabe en stærk, smuk og smidig kommunikation med hinanden. Skab super sunde relationer, hvor I involverer jer aktivt i hinandens indsats og trivsel – kort sagt gør det svære enkelt!
Læs mere:
Din personlighed – forstå dig selv bedre